3 könnyedén megvalósítható ötlet a kacatmentes otthonhoz

Bizonyára azért kattintottál ide, mert kacatmentes otthonra vágysz. Ha úgy érzed, hogy egyelőre nem szeretnél túl nagy változtatásokat bevezetni a mindennapjaidba, de mégis szívesen tennél lépéseket annak érdekében, hogy ne frusztráljon a rengeteg (gyakran felesleges) tárgy, akkor próbáld ki ezeket az apró ötleteket.

Nem csak elindulni könnyebb így ezen az úton, de akkor is hasznosak lehetnek, ha szeretnéd fenntartani a már kialakított feleslegektől mentes életteret.

  1. Folyamatosan gyűjtsd külön az adománynak szánt tárgyakat

A felesleges, de még használható tárgyaktól való megválás legjobb módja az, ha odaadjuk valakinek, akinek szüksége van rá. Az adományra szánt tárgyakat kétféle szempont szerint érdemes kezelni: az egyik csoport az, ahova olyan időszakos, nagyméretű és nagyobb értékű tárgyak tartoznak, mint például egy babakocsi, járóka vagy gyerekbicikli. Ezeket alkalomszerűen adományozom el szervezeteknek, akik segítenek közvetlenül eljuttatni egy rászoruló családhoz. A másik kategóriába azok az apróbb tárgyak és ruhák tartoznak, amikből időközben nagyon sok összegyűlhet, viszont nem szaladgál velük egyesével az ember. Ehhez jó, ha kinézünk a lakóhelyünkhöz közel egy adományboltot, majd rendszeresítünk otthon egy nagy zsákot vagy ládát, és minden alkalommal beledobjuk, ami nem kell, majd ha már tele van, elvisszük az adományboltba. (Arra ügyelj, hogy csak az adott évszaknak megfelelő ruhákat vigyél adományba.)

2. Nevezz ki “kacatmentes zónákat”

Ha szeretnél egyszerűen megvalósítható, de látványos változást az otthonodban, akkor válassz ki egy-egy kisebb területet, ahol nincs helye a kacatnak. Például döntsd el, hogy mostantól kezdve csak egy váza virág állhat a komód tetején. Válassz olyan pontot, ami szem előtt van, folyamatosan látod, így igazán nagy változást hozhat. Hidd el, frissítően fog hatni és motivál a folytatásra!

3. Legyen mindennek helye

Gyakran attól káoszos egy szoba, mert a használatban lévő tárgyaknak nincs kijelölt helyük. Így sosem tudod, hogy hol keresd, ami épp kell, ráadásul vizuálisan is zavaró a rendszertelenség. Nem kell semmitől megválnod, viszont találj mindennek egy állandó helyet. Gondold ki, hogy hova teszed a könyveket, a cipőket, a kulcsot, a táskákat, a napszemüveget és ne csak úgy “kiessenek” a kezedből a nap végén. Ráadásul így könnyebben észreveszed majd azokat a tárgyakat, amiket nem használsz, sehova se illenek és nem bújnak meg a káoszban, hanem hamarosan búcsút vehetsz tőlük.

És a legfontosabb: élvezzétek ezt a folyamatot! Nem nehézség, inkább könnyedség 🙂


Tetszett, amit olvastál? Akkor nézd meg az oldal többi tartalmát is!

Hallgasd meg a Podcast beszélgetéseket

Nézz körül a blogon

Szóljon hozzá!