Mi legyen a felesleges holmi sorsa?

Ha listát kéne készítenem arról, hogy mik a leggyakrabban elhangzó kérdések a Kacatmentes Otthon csoportban, akkor biztos, hogy dobogós lenne az, hogy mihez kezdjünk a kiselejtezett, de mások által még használható holmival? Teljesen jogosan, mert ez valóban egy nehéz helyzet, amire előre érdemes felkészülni és nem spontán kapkodni.

A felesleges holmitól minél előbb meg kell válni, két okból: egyrészt, ha szem előtt van, akkor könnyen visszakúszik valami, amiről egyszer már úgy döntöttünk, hogy nincs rá szükségünk. Másrészt, addig nem érezhetjük át teljesen a sikert, nem teljes a nyugalom, hiszen egy feladat még előttünk áll. Tényleg nem könnyű feladat, de mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb megoldást. Fontos, hogy a használható tárgyak új gazdát találjanak és ne a kukában végezzék egy-egy kacatmentesítés után. Szeretnék most ehhez néhány tippet adni.

  1. Rendezz garázsvásárt! Ha van egy ideális hely a nagyobb mennyiségű, felesleges holmi számára (például garázs vagy üres lakás), akkor rendezz vásárt. Vannak, akik ilyenkor csak az ismerőseiket hívják meg Facebook esemény formájában, más pedig a kerületi csoportban adja hírét, és olyannal is találkoztam már, aki plakátokkal hirdetve várja a vásárlókat.
  2. Rendezz online vásárt Facebookon vagy Instagramon! Ha nincs lehetőséged személyesen vásárt tartani, akkor rendezd meg online. Ma már nagyon egyszerű erre a célra létrehozni egy eseményt, oldalt vagy csoportot, ahol a fotók alapján gyorsan gazdára találhatnak a tárgyak.
  3. Vidd el adományboltba! Az adománybolt egy nagyszerű rendszer, ami hazánkban sajnos még nem terjedt el igazán. Ennek az a lényege, hogy adományként leadod a boltban a felesleges tárgyaidat, ők pedig eldöntik, hogy az egyből rászorulókhoz kerüljön vagy áru lesz belőle a boltban. A bevétel természetesen szintén rászorulókhoz jut. Én nagyon szeretem ezt a megoldást, főleg ruhák esetében, mert gyorsan meg lehet válni (az évszaknak megfelelő) nagyobb mennyiségű ruhától.
  4. Hirdesd meg online! Értékesebb tárgyak esetében Facebookon vagy a Jófogáson szoktam hirdetni. Sajnos az a tapasztalatom, hogy sok macerát tud jelenteni az értelmetlen üzenetekre való válaszolgatás és az egyeztetés, de ha szerencsénk van, megússzuk ezt a kört egy normális jelentkezővel és pikkpakk túladunk a dolgon.
  5. Add oda egy barátodnak! Olykor nem is kell messzire menni ahhoz, hogy találjunk egy új gazdát a holminknak. Van egy ismerősöd, akinek babája született és tele vagy kinőtt holmikkal? Épp albérletbe költözött egy barátod, te pedig megválnál pár konyhai eszköztől? Nem szabad kellemetlenül érezni magunkat és azt feltételezni, hogy a másik majd biztos megsértődik, ha megkérdezzük tőle, hogy nem kell-e neki ez vagy az, mert szerintünk illik hozzá. Ha ő is hozzád hasonló elveket vall a környezettudatosságról, akkor tisztában lesz vele, hogy nagyszerű lehetőség egymás között adni, vinni a dolgokat.
  6. Vidd el az egyik újrahasználati központba! Sajnos eddig csak Budapesten léteznek ilyen Szemléletformáló és Újrahasználati Központok, ahol leadhatóak a jó állapotú használt tárgyak. Ennek lényege, hogy a felesleges tárgyak ne a szemétben végezzék, hanem sokáig a körforgásban maradjanak.
  7. Küldd el rászorulókat segítő alapítványnak, egyesületnek! Erről természetesen előre egyeztetni kell, de érdemes követni a munkájukat, mert gyakran közzétesznek felhívást a Facebookon arról, hogy mire lenne szükség. Ilyen például a Tündérpakk Alapítvány, az Adománytaxi vagy az Örökbe fogadok egy ovit.
  8. Hirdesd meg ingyen! Bárhol közzéteszel egy hirdetést arról, hogy valamit ingyen szeretnél odaadni, egy perc alatt érkeznek a jelentkezők. Vannak dolgok, amiknek az elszállíttatása nagyon macerás lenne, ezért ideális opció, ha a jelentkező oldja meg a szállítást, cserébe ingyen kapja. Nekem ezzel eddig csak pozitív élményem volt, amikor olyan ember érkezett az adott tárgyért, bútorért, akinek valóban szüksége volt rá (például többgyerekes vidéki család érkezett komódért) és hálával álltak a lehetőséghez.
  9. Vidd el a felesleges ruhákat ruhagyűjtő konténerbe. Az a baj, hogy nehéz megtalálni ezeket a konténereket, gyakran változtatják a helyüket is. Ha viszont van egy a közeledben, használd ki! Az itt begyűjtött textilt újrahasznosítják. Az elhelyezett konténerekről a Textrade oldalán értesülhetsz.

+1. Érdeklődj a lakóközösségednél a helyi lehetőségekről! Nincsenek általános szabályok. Vannak települések, ahol a helyi könyvtár szívesen fogad könyveket, máshol pedig nem. Nagyobb mennyiségű könyv felvásárlására léteznek hálózatok, amelyek továbbértékesítik, de én csak Budapesten ismerek ilyet.

Természetesen a lista ezzel még nem ér véget, mert rengeteg megoldás létezik még, például vannak helyek, ahol bizományba befogadnak ruhákat, tárgyakat. Ha van jó tapasztalatod, egyedi tipped, akkor írd meg!


Tetszett, amit olvastál? Akkor nézd meg az oldal többi tartalmát is!

Hallgasd meg a Podcast beszélgetéseket

Nézz körül a blogon

Szóljon hozzá!