Így állíthatod át a gondolkozásod kacatmentesítőre

Mielőtt belevág valaki az otthona kacatmentesítésébe, van néhány lépés, ami megelőzi a konkrét szelektálást. Egyik ezek közül a gondolkozásmód megváltoztatása, mert fejben is fel kell készülni erre a nem éppen könnyű feladatra.

“Elkezdtem, de félbehagytam.”

“Csomó dologtól megváltam, de nincs semmi változás.”

“Szívesen csinálnám, de nincs rá időm.”

Ismerős mondatok? Ez csak néhány azokból a visszajelzésekből, amikor valaki fejest ugrana a kacatmentesítésbe, de végül nem ér el eredményt. Több oka lehet a sikertelen próbálkozásnak, ezek közül egyik az, hogy nem szánt időt arra, hogy gondolatban is felkészüljön. Pedig a legnagyobb előrelépést éppen ez eredményezi, nem pedig az, ha valaki egy cikkben leírja, hogy mit hova pakolj és úgy csinálod.

Egyénileg rengeteget lehet erről beszélni, de általánosságban ezeket változtasd meg a gondolkozásmódodban:

Hozz gyors döntéseket – Minél többet agyal valaki azon, hogy megtartsa vagy ne tartsa meg, annál nagyobb esély van arra, hogy nem fog semmitől megválni. Annál fárasztóbbá válik a folyamat és annál elkedvetlenítőbb az eredménytelensége. Ha nem tudsz valamire egyértelmű igent mondani, akkor az egy nagy NEM.

Legyen egy konkrét értékrended arról, hogy mi alapján döntesz – Amíg nem tudtam, hogy mi a célom, mit szeretek, hogyan érzem magam jól, mit utasítok el, addig a környezetem se nagyon változott. És itt most nem csak tárgyakra gondolok. Szánd rá az időt, hogy megismerd magad! Miért vonz valami vagy valaki? Hogy érzed magad a munkahelyeden? Kik a barátaid? Mit szeretsz szabadidődben csinálni? Rengeteg olyan kérdés van, amiben nem merülünk el, ha csak robotpilóta üzemmódban éljük a napjainkat.

Nézz szembe a kötődéssel – A legnehezebb a szentimentális tárgyakat elengedni. Természetesen nem kell mindentől megválni, de át kell gondolni, hogy mi okozza a kötődést? Jó érzés? Félelem? Bűntudat? A kötődés rendkívül mélyről jövő lehet és nem mindig pozitív. A kötődés a múltban tart és csak rajtad áll, hogy mennyire szeretnéd a múltban toporgás helyett a jelent megélni és a jövő felé tekinteni.

Magadban találd meg a biztonságot – Az egyik legnagyobb változás a gondolkozásmódban az, amikor az ember rájön, hogy nem a tárgyak jelentik a biztonságot, hanem saját maga. A tárgyaid bármikor eltűnhetnek egyik pillanatról a másikra, vehetsz újakat, elköltözhetsz, de te nem szűnsz meg. Ne kapaszkodj a tárgyakba, hanem juss el arra a pontra, amikor saját magad jelented a kapaszkodót. Ez hosszú munka, de nagyon megéri! Fejleszd magad, lépj ki a komfortzónádból, tanulj új dolgokat! Tapasztalj, élj és akkor menni fog.

Remélem ezzel is sikerült átadnom, hogy a kacatmentesítés többet jelent egy kis lakberendezésnél vagy rendszerezésnél 🙂 Önmagunk megismeréséről és megszeretéséről szól, ami sokkal izgalmasabb, mint az, hogy mi hova kerül a polcon!

Szóljon hozzá!