A kevesebb tényleg lehet kevesebb, és nincs ezzel semmi baj

“A kevesebb több” Olvashatjuk rengeteg helyen, miközben egyetértően bólogatunk. Ugyanakkor ne feledkezzünk el róla, hogy a kevesebb valóban kevesebb is lehet, ami szintén nagyszerű. A kevesebb nem helyez nyomást az emberre.

Amikor azt hallom, hogy a kevesebb több, akkor gyakran érzek a kifejezés mögött egyfajta vállakra nehezedő nyomást. Ha például valaki kevesebbet vásárol, akkor viszont jobb minőségű dolgot érdemes vennie vagy tartalmasan eltöltenie azt az időt, ami a vásárlás hiánya miatt felszabadul. Ezek az elvárások és az elvárások mindig nyomást helyeznek az emberre. Nem muszáj, hogy a kevesebb automatikusan többet jelentsen valami másból.

Egy olyan világban élünk, ahol a bőség zavara mindennapos dolog. Nincs annyi idő az életben, hogy megnézhessük az összes YouTube videót, ami érdekel. Elolvassuk az összes könyvet, amit szeretnénk. Megszerezzünk minden információt, ami szembejön az interneten. Elmenjünk az összes országba, amit szívesen megnéznénk. Mindig van újabb. Küzdünk a kiégéssel és a döntési nehézségekkel.

Talán minden kisgyerekes szülő ismeri azt az érzést, amikor hirtelen felszabadul egy órája, ott van egyedül, akármit csinálhat és annyi minden közül kellene választani, hogy inkább nem csinál semmit. Csak lehunyja a szemét és elenged mindent. A kevesebb olykor tényleg kevesebb és nincs ezzel semmi baj.

Nem kell minden egyes rubrikát kitölteni valamivel a naptárban. Egy ideig próbálkoztam vele, de nem bírtam sokáig. A szünet a titka annak, hogy utána hatékonyan tudjunk működni. Szeretni kell a kevesebbet, megérdemli, hogy ne becsüljük alá a fontosságát.

Szóljon hozzá!