3 tévhit arról, hogy mit jelent a kacatmentesség

Ahány ember, annyi elképzelés létezik arról, hogy mit jelent pontosan a kacatmentes otthon fogalma. Mindenki máshonnan indul, más az életstílusunk, a lehetőségeink, az igényeink és az elvárásaink. Ennek ellenére az elmúlt évek során több alkalommal is találkoztam olyanokkal, akik úgy gondolták, hogy náluk van az egyetemes szabályzat és ami abban szerepel, az vonatkozik mindenki másra is. Aki pedig nem felel meg neki, az rosszul csinálja.

Ezt a hozzáállást mindig nagyon bántónak találom, sőt dühítő. A Kacatmentes Otthon Facebook csoportomban is alapvető “hozzáállás” az, hogy elfogadóak és támogatóak vagyunk egymással, nem bíráljuk és gúnyoljuk a másikat. Megnyugtatásul összegyűjtöttem 3 olyan tévhitet, amiről biztosan kijelenthetem, hogy nem egyenlő a kacatmentességgel.

  1. Minden dekoráció kacatnak minősül.
    A dekoráció az emberi kultúra része. Végletesnek tartom, ha valahol abszolút semmilyen dekoráció nincsen. Se egy kép a falon, se egy virág az asztalon, se egy gyertya a polcon. Kifejezetten szeretem az évszaknak megfelelő, természetes dekorációt: ősszel egy fehér dísztököt, nyáron pár szál virágot, tavasszal csodás faleveleket, télen pedig fenyőágat. A dekorációval azonban könnyű túlzásba esni, de a kacatok számát inkább a tömeggyártott, lelketlen, semmitmondó porfogók növelik. A jó dekoráció kiemeli az otthon szépségét, többlettartalmat ad neki és elárul valamit az ott élők személyiségéről.
  2. Kacatmentes otthon lakója nem gyűjthet semmit.
    Attól még, mert valaki kacatmentes (minimalista) otthonban szeretne élni, nem kell feladnia az egyéniségét. Ha szeretsz olvasni, nyugodtan legyenek könyveid. Ha szeretsz varrni, gyűjts hozzá különleges textileket. Én például a kézzel készült kerámiákat szeretem nagyon, ezért ezekből van egy kisebb gyűjteményem, de igyekszem nem túlzásba esni és az átláthatóság, szerethetőség határán belül maradni. A gond ott van, ha valaki mindent gyűjt, amihez épp hozzáfér és ezek nem adnak neki semmit, csak a helyet foglalják.
  3. Minden tárgy folyamatos használatban van.
    Bár a kacatmentes otthonban arra törekszünk, hogy csak hasznos (vagy szép) tárgyakkal vegyük körbe magunkat és örömet okozzanak, mégsem szabad, hogy bűntudatod legyen valami miatt, amit éppen abban az időszakban nem használsz. Különbséget kell tudni tenni az ésszerű tárolás és a felesleges halmozás között.

Ha szívesen beszélgetnél a témáról, akkor várlak a Kacatmentes Otthon Facebook csoportban!

Szóljon hozzá!