Mit jelent a karácsony felesleges halmozás nélkül?

A karácsony nem csak a szeretet ünnepe, hanem a túlfogyasztás jellegzetes évzáró dátuma is. Pedig nem ront az élményen, ha nem így teszünk.

Tudom, most mit gondolsz… “Andi, hagyd már, hogy legalább ezt az egy ünnepet bűntudat nélkül élvezhessem és agyonvásároljam magam viccesen giccses karácsonyfadíszekkel!” Nyugi, nem papolni ültem le a klaviatúra elé 🙂

Hogy is tehetném, hiszen teljesen megértelek! A lakberendezés iránti vonzalmam régebbre nyúlik vissza, mint ez a blog. Imádom végignézni a különböző márkák és lakberendezési áruházak ünnepi kínálatát, ráfüggök ilyenkor a Spektrum Home-ra és folyton az jár a fejemben, hogyan tehetném már november elsején feltűnésmentesen karácsony-hangulatúvá a lakást.

Azonban itt húzok egy vonalat fejben.

Rendkívül gyorsan elszáll annak a varázsa, hogy felaggatom a frissen megvásárolt, tömegével legyártott (kicsit illesztés hibás) színes gömböt a kiszemelt helyre. Utána viszont nagyon sok macerát okoz a takarítás, később a pakolás, a rendszerezés, a tárolás és a legszomorúbb, hogy jövő ilyenkor már másra fogok vágyni.

Vannak azonban olyan, sok évvel ezelőtt megvásárolt dekorációk, amiket még mindig rajongással veszek elő ebben az időszakban. Átgondoltam, hogy miért tetszenek ezek annyira? Másik meg miért nem? A közös pont az volt, hogy ami tetszett, azok egytől egyig kicsit kézműves benyomást keltettek, tartalmaznak valamilyen természetes anyagot (fa, textil stb.)és klasszikus stílusuk van. Egyik sem a vicces zenélő rénszarvas agancs vagy a lila csillámmal leszórt flamingót ábrázoló dísz. És itt most nem ízlésről akarok vitatkozni.

Nem attól lesz nagy az ünnepi hangulat, hogy nagy és sok dekoráció vesz körbe otthon. Nem attól lesz izgalmas hazaérni munka után, mert idén egy újabb fenyőfás ágyneműhuzat fogad. A karácsonynak illata van. A téli dekorációnak emlékei vannak. A meghitt otthonnak fényei vannak. A jó érzésnek tapintása van.

Szinte érzed már az illatot az orrodban? Ha szeretnéd az otthonodban is, akkor megosztom veled az ünnepi szobaillatosító receptjét, amit te is elkészíthetsz és nem kell hozzá más, mint amit az élelmiszerboltban megveszel.

RECEPT

Ez az illatosító nagyjából fél óra alatt elkészül és már a főzés során illatossá teszi az otthonunkat. A recept különlegessége, hogy az arányoknak az egyéni ízléshez kell igazodniuk, a pontos mennyiségnek pedig a tárolási lehetőségekhez. Ha kész van és kihűlt, akkor töltsd fújós flakonba, a maradékot pedig tedd el későbbre egy befőttes üvegben.


Hozzávalók:
– Víz
– Fahéjrúd
– Szegfűszeg
– Csillagánizs
– Szerecsendió
– Narancshéj
– grapefruit illóolaj (opcionális)
– tiszta, fújós flakon

Elkészítés:
Tedd fel melegedni a vizet, de ne forrald. Ha már meleg, akkor dobáld bele a fűszereket és a narancshéjat, majd főzd is kis lángon nagyjából 30 percet. Ha kihűlt, akkor csepegtess bele pár csepp mandarin vagy grapefruit illóolajat és szűrd át. Ezután adagolhatod a flakonba és fújj a szoba levegőjébe belőle.

A recept megtalálható az ingyenesen letölthető Ünnepi készülődés című e-könyvemben.


Tetszett, amit olvastál? Akkor nézd meg az oldal többi tartalmát is!

Hallgasd meg a Podcast beszélgetéseket

Nézz körül a blogon