Mi számít kacatnak?

Az, ami az egyik ember számára kacat, nem biztos, hogy a másik számámra is. De akkor mégis hogyan definiálható a kacatmentes otthon?

A Facebook csoportban időről időre előjön komment formájában az, hogy a kacatmentesség mindenkinek mást jelent. És ez így van rendjén, a gond akkor kezdődik, ha valaki megpróbálja a saját nézőpontját rávetíteni másokra is. Karácsony előtt írtam egy posztot az ünnepi dekorációkról és ehhez érkezett a rosszalló komment, miszerint a kacatmentességbe nem fér bele semmilyen dekoráció. Az ilyen általánosításoktól nagyon fel tudom húzni magam, úgyhogy kellett pár mély levegő, hogy higgadt választ tudjak írni.

Nem az a baj, hogy valaki számára az ünnepi dekoráció kacatnak minősül. Az viszont baj, hogy ha valaki a saját igazságát, a saját értékrendjét mindenkire érvényesnek gondolja.

Mi tehát akkor a kacat?

Kacat az, ami felesleges. Felesleges, mert nem ad hozzá az életünkhöz. Nem funkcionál, nem használjuk, nem nyújt örömet. A kacatmentes otthon nem csupasz, nem üres, nem rideg, az ott lakókat szolgálja, hanem nincs benne felesleg, ami elvenné a helyet, az időt és az energiát más fontos dolgoktól.

Teljesen más tárgyak fontosak egy kisgyerekes család életében, mint egy fiatal pár számára. Más dolgokkal van tele annak az otthona, aki szeret varrni és mással annak, aki inkább sportolni szeret. Kacattá általában az válik, amit évről évre hordozunk magunkkal és csak gyűlik, de már semmire nem használjuk. Vagy az, amit meggondolatlanul vásárolunk, boldogságot remélünk tőle, de csak egy újabb porfogót sikerült beszerezni.

Ráadásul a kacat folyamatosan változik, alakul, hullámzik. Lehet, hogy valaki egyik évben még lelkesen festett képeket, de hamar ráunt erre a hobbira és évek óta elő sem vette a felszerelését, megválni viszont képtelen tőle. Az élet alakul, az emberek változnak és a kacatok is folyamatosan jönnek, mennek, újratermelődnek.

Milyen a kacatmentes otthon?

A kacatmentes otthon önazonos, felszabadító, stresszmentes élettér. Az ott élők valódi igényeire reagál, feleslegektől mentes. Könnyebbséget hoz a mindennapokba. Nem csak a tárgyak szintjén, hanem segít megtalálni a fókuszt a saját életünkben.

Szóljon hozzá!