Karácsonyi teendőlista, amikor nem ez az év legszebb időszaka

A karácsony mindig lehet nehéz időszak. Azonban idén a szokásosnál több ember számára lesz nehéz. Sőt, azok is nyomást érezhetnek magukon, akiknek a covid csupán valamilyen kellemetlenséget okozott az életükben. Én is érzem, hogy ez most más és ha lehet, akkor még inkább tenni akarok azért, hogy meg tudjam élni az ünnep, az együttlét valódi értelmét. Ha te is úgy érzed, hogy minden nehézség ellenére szeretnéd a magad számára kihozni ebből az időszakból, amit lehet, akkor haladj végig ezen a nem épp megszokott teendőlistán!

1. Egyszerűsíts!

Számtalan módon lehet ebben az időszakban is egyszerűsíteni a túlbonyolított, rohanó életünkön. A december tökéletes arra, hogy az ember kicsit számot vessen magával és megvizsgálja, hogy milyen a munkája, mire jut ideje, miket vásárol és mi mindennel veszi körbe magát. Engedd meg magadnak, hogy megkönnyítsd a saját helyzeted és iktasd ki a felesleges dolgokat, ezáltal helyet adva a tényleg fontos dolgoknak.

2. Légy boldog! És szomorú.

A boldogság csak akkor létezik, ha létezik a szomorúság is, csak így kapnak értelmet. Éppen ezért engedd meg magadnak, hogy minden érzést megélj. Ne hessegesd el az érzést, éld át, mélyülj el benne, nem kell felvenned az ünnepi vidám maszkot. Szükségünk van az érzéseinkre, mindegyikre.

3. Fókuszálj a jelentős dolgokra!

Az ünnepek előtt a legsúlyosabb nyomást a fogyasztói társadalom rakja rám azzal, hogy mindenhonnan az áramlik, mi mindent kéne megvennem, hogyan kéne kinéznem, mivel kéne készülnöm. Ezt nem lehet teljesen elnémítani, mégis megpróbálom. Ha a karácsonyra gondolok, akkor a lelki szemeim előtt egy csendes este jelenik meg a családom társaságában, amikor ülök egy takaró alatt, könyvet olvasok és forró csokit iszogatok. Imádom a karácsonyi zenéket, minden évben teli torokból éneklem a Last Christmas-t, megnézem a Segítség, karácsony!-t a tévében, világítanak az ünnepi fények. Gondolj te is arra, hogy mit jelent neked a karácsony és fókuszálj arra!

4. Segíts másoknak!

Mikor, ha nem épp most? Sokkal szebb az ünnep, ha tudjuk, valaki másnak is szebbé tettük a napját. Ebben az országban sajnos egymást érik azok az emberek, akik sehonnan nem számíthatnak segítségre csak egy másik embertől. Ha teheted, adományozz pénzt, állíts össze ajándékcsomagot, lepj meg egy rászoruló családot, vállalj önkéntes munkát!

5. Törődj mások érzéseivel!

Idén az átlagosnál is jobban oda kell figyelnünk egymásra. Az ismeretlenre a boltban, a szomszédra, a munkatársakra, a barátokra. Mennyire jól tud esni egy kedves pillantás, pár érdeklődő mondat, egy telefonhívás, egy email! Ne fordulj be a négy fal közé, mert könnyű elmagányosodni a “maradj otthon” hatására.

6. Törődj magaddal is!

Nem önzőség, ha törődünk magunkkal. Ne feledd, hogy az másoknak sem tud adni, aki le van merülve, ki van ürülve. A saját mentális egészséged nem mehet más dolgok rovására. Tedd magad az első helyre!

Van egy ingyenes ebookom, amit ha letöltesz további tippeket, ötleteket olvashatsz tőlem a stresszmentes ünnepi készülődéshez! Olvasd örömmel 🙂

Szóljon hozzá!