Az én minimalista történetem

Néhány évvel ezelőtt elképzelni sem tudtam volna, hogy egy napon majd arról írok olvasók ezreinek, hogyan egyszerűsítettem az életem, miként lassítottam és változtattam meg az otthonunkat. Megkockáztatom, az akkori énem rendkívül unalmas témának gondolta volna mindezt első hallásra 🙂 2017 januárjában indítottam el a Maison blogot jelenlegi formájában, ami egy fontos fordulópontot jelent az életemben, mert azon a napon sok minden megváltozott.

Nem gondoltam volna, hogy a témáim által szerepelni fogok majd a Fókuszban és a Magellánban, kétoldalas megjelenést kapok a Bors mellékletében, ír rólam a Joy Magazin és az Otthonok&Megoldások, jónéhány online magazinban és videóban mesélhetek a minimlizmusról és a környezettudatos életmódról. Nem hittem, hogy előadásokat fogok tartani és azt sem, hogy megrendezem majd a saját workshopomat, ahol a vegyszermentes takarításról mesélek. Tavaly elindítottam a Podcast csatornámat, 2020 pedig egy újabb mérföldkőnek tűnik, amikor arra fókuszáltam, hogy az eddig megszerzett tapasztalataimat szélesebb körben, rendezett módon adhassam át másoknak.

Budapesten élünk a férjemmel és a kisfiammal egy igazán picike lakásban. Online újságíróként és social media tartalomgyártóként dolgozom, ezért sosem esett nehezemre megosztani a gondolataimat írott formában. A blogom hamar megtalálta az olvasóközönségét, ami nem várt “következménnyel járt”: egyre több és több, egyébként javarészt szuper márka küldte el nekem a termékeit. Ami eleinte áldásnak tűnt, az egy idő után egyre nehezebben kezelhető élethelyzetté vált számoma. Friss anyukaként besokalltam. Valóban erről szólna az életünk, hogy vásárolunk és elhalmazzuk az otthonunkat pillanatnyi örömet nyújtó tárgyakkal? Loholunk a trendek után, mert ami tegnap még új volt, annál másnapra már van újabb? Pakoljuk a rengeteg holmit ide-oda az otthonunkban és hiába válunk meg olykor több zsáknyi cucctól, mégis mindig újabb adagok keletkeznek. Közben pedig mindez nem jelent igazi boldogságot, de már azt se tudjuk, hogy merre keressük az értékes tartalmat a napjainkban.

Elég volt! Éreztem, hogy változtatnom kell. És nem abban az értelemben, hogy ki kell hajigálnom a tárgyaimat, hanem meg kell ismernem magamat, a saját értékrendemet és a saját igényeimet, annak érdekében, hogy azokra tudjak reagálni külső befolyásoktól mentesen.

Ezzel kezdetét vette egy évek óta tartó út, ami során megismerkedtem a minimalizmussal és az esszencializmussal. Ezek nagyszerű eszközök ahhoz, hogy rájöjjünk, mi a lényegi? Ma már azt gondolom, ennek a folyamatnak elkerülhetetlen része a környezettudatosság. Igyekszem tudatosan vásárolni (vagy tudatosan nem vásárolni), természetes anyagokkal körbevenni magunkat, figyelni a fenntarthatóságra és a zero waste értékekre, vegetáriánus lettem és bolti vegyszerek nélkül takarítom az otthonunkat. Ez az út ma sem ért véget, mindig van hová fejlődnöm és erről őszintén számolok be az interneten. Felfedeztem a saját verziómat a szabadságról, az örömökről és a minimalizmusról, és arra szeretnék ösztönözni másokat is, hogy tegyék ezt meg. A zsúfoltságmentes otthon kialakítása egy fontos lépés a letisztult belső világ felé. A kacatmentes otthon nem csupán rendszerezés és lomtalanítás kérdése, hanem nagyfokú önismeret, ami egy felemelő folyamat, ha kellő nyitottsággal és eltökéltséggel állunk hozzá.

Adj teret saját magadnak!

Andi

Szóljon hozzá!