A legtöbbet használt vegyszermentes tisztítószer receptje

Az általános felülettisztító nem csak az én kedvencem, ami a leggyakrabban kerül elő, hanem a tiétek is. Amióta tavaly megírtam a Tippek és receptek a vegyszermentes takarításhoz című ebookot, sokan írtatok üzenetet, hogy rendszeresen kísérletezgettek a benne található receptekkel, de ez az, ami mindig használatban van.

Úgyhogy arra gondoltam, hogy jusson el minél több emberhez!

Ez az igazi jolly joker, az első számú tisztítószer, ami soha nem hiányozhat a polcról. Amennyire vissza tudok emlékezni a kezdetekre, ezzel indult minden. Összekevertem az ecetet vízzel és rájöttem, hogy mennyire egyszerű alapanyagokból milyen sokoldalú tisztítószert lehet készíteni, ami jó a konyhapult, a tükrök, a mosdó, a csempe, a komódok tisztántartására.

Hozzávalók:

1⁄3 rész ecet
2⁄3 rész víz
narancshéj vagy citromhéj
rozmaringág vagy rozmaring illóolaj

Elkészítés:

Az ecet önmagában nagyon erős illatú, ezért sokan nem szeretik használni. Azonban lehet enyhíteni rajta, mégpedig úgy, hogy áztass az ecetben 2 hétig narancshéjat (vagy citromhéjat). Én egy rozmaringágat is bele szoktam tenni, mert illata köztudottan segíti a tiszta gondolkodást (várandósok ne használják). Ha már jól átjárták az ecetet, akkor vízzel hígítva átöntöm egy fújós flakonba és máris használható. Márvány- és kőfelületekre, valamint fa felületű bútorokhoz nem ajánlott a használata. Ha úgy érzed, nagyon kemény nálad a víz, akkor érdemes elkészítés előtt felforralni és lehűteni a vizet, így nem maradnak utána fehér foltok.

Remélem, te is ki fogod próbálni!

Extra tipp: a karácsony közeledtével áztass az ecetbe friss tűlevelű ágakat, fahéjrudat és szegfűszeget 2 hétig és a lakást átjárja majd az ünnepi illat.

Ha eddig hezitáltál, de most szívesen belevágnál a vegyszermentes takarításba és még több receptre vagy kíváncsi, akkor szerezd be a gyakorlati tippekkel megtöltött ebookot pár kattintással.