A legötletesebb konyhai rendszerezők

Körülbelül egy éve újítottuk fel a konyhát. Nagy átalakítás volt, aminek a végére kissé elfáradtunk és néhány apró kiegészítést leszámítva, azóta hozzá sem nyúltunk. Pedig már jó ideje érlelődött bennem a gondolat, hogy a szekrényekben való tárolást lehetne sokkal praktikusabban is megoldani, amivel helyet spórolnánk vagy egyszerűen csak megkönnyítenénk a saját dolgunkat. Végül a Bonami.hu-nál találtam meg azokat a szuper kiegészítőket, amikkel nagy változást értem el. Sőt, annyira pozitívan hatott rám, hogy néhány helyen teljesen újragondoltam azt, hogy mire van szükségünk és mik azok, amiket csak megszokásból tárolok.

Bár biztos vagyok benne, hogy vannak köztetek olyan olvasók, akik már centiről centire ismerik a konyhánkat 🙂 mégis szeretném picit felvázolni az alaphelyzetet. Egy picike, ablaktalan teakonyhánk van, ami viszonylag kevés lehetőséget rejt magában a nagy álmok megvalósítására. Tavaly életünkben először újíttattunk fel konyhát, ezért előtte alaposan körbejártuk a témát, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle és ne legyen semmi, amit utólag megbánunk. Ebben a folyamatban annyira csak a nagy problémák elkerülésére fókuszáltunk (mint például áramforrások kialakítása, mosogatógép elhelyezése, burkolatok, szekrények kiválasztása), hogy a tárolással kapcsolatos tervek teljesen kimaradtak. Azt hiszem, nem is lett volna már energiánk arra, hogy még ezzel is foglalkozzunk, így kimondatlanul, de ez egy második szakasznak maradt.

Egy zárt szekrényajtó tökéletesen elfedi a problémákat, hiszen, amit nem látunk, az nincs… Vagyis tudjuk, hogy van, de jó sokáig lehet húzni az időt vele, mielőtt tesz valamit az ember. A mindennapi rohanás, az időhiány vagy egyszerűen csak a lelkesedés hiánya az, ami azt okozza, hogy a konyhai fiókokban és szekrényekben (sőt a kamrában és a hűtőben is), csak gyűlnek az egymásra dobált cuccok, a lejárt fűszerek, az apró eszközök, a poharak, bögrék. Aztán egy nap úgy éreztem, itt a vége, tennem kell valamit, hogy ismét szintet lépjünk a rendezettségben. Nálunk a túl sok kacat nem volt gond, folyamatosan rendben tartom a készleteket, de azért így is akadnak dolgok, amiket időről időre érdemes átnézni és megválni tőlük. Ha nálad sok felesleges holmi lehet a konyhában, akkor érdemes egy nagy átválogatással kezdeni a rendszerezést. Utána fogod látni, hogy mi is az, amihez rendszerezett tárolásra van szükség. 

Először is találd meg a legproblémásabb pontokat, azokat a hétköznapi helyzeteket, amiken nagyot lendítene, ha könnyebben elérnéd az eszközöket, gyorsabban átlátnád a készleteket. Ha megvannak, akkor itt az ideje megoldást találni rájuk és erre szeretnék néhány ötletet adni most!

Forgatható tálca, amivel minden kéznél van

Talán neked is ismerős, ahogy minden reggel azzal kezdődik, hogy a fél szekrényt kipakolod, hogy megtaláld benne a c-vitamint, a gyerek rágótablettáját, a pezsgőtablettát, a teafüvet. Majd ha megvan, akkor mindent sorban vissza. A forgótálca szuper találmány, egyszerű, de mégis nagyszerű. Ez egy kis peremes műanyag tálca, amire épp ráfért minden az előbb említett dolgokból és így mindig látom magam előtt, hogy mink van, könnyű kivenni és visszarakni a dobozkákat.

Arról nem beszélve, hogy remek szórakozás csak úgy megpörgetni 🙂

Tároló és könyvtámasz kerámiából

Gyönyörű letisztult kiegészítő ez a tároló, amit öröm látni a konyhapulton. A hátsó fele egy tároló, amibe fakanalakat, keverőket lehet tenni. Nálunk a kések kerültek bele. Az elülső része pedig úgy van kialakítva, hogy támaszték lehessen telefonnak, táblagépnek vagy könyvnek.

Nekem eddig problémát jelentett, hogy a szakácskönyvet hova tegyem főzés közben, a mobilomnak is egy nem igazán szép látványt nyújtó helyet találtam csak a kenyértartó doboz tetején, így viszont ez mind megoldódott.

Lépcsőzetes elrendezés az átláthatóságért

Nem kifejezetten szép, de nagyon praktikus ez a kis lépcső. Szekrénybe vagy kamrába is tehető, én a hűtőbe helyeztem, mert ott komoly gondot jelentett nekem, hogy átlássam a kis üvegeket, amik valahogy mindig a leghátsó sor sarkában végezték elfeledve, amíg le nem jártak. Ez egy csúszásmentes, lépcsőzetes polc lényegében, amire felpakolva jobban át lehet látni, hogy mivel rendelkezünk.

Lehajtható fűszertartó állvány alacsonyaknak 🙂

A fűszeres polcainkkal egyetlen baj van: én csak fellépőre állva érem el. Megmondom őszintén, először picit szkeptikus voltam ezzel a lenyitható fém tárolóval kapcsolatban, de szerettem volna adni neki egy esélyt. Ami elég bevállalós tekintve, hogy bele kell fúrni polcba. Annak érdekében, hogy elférjen át kellett helyeznem a szekrényben a polcokat, majd méricskéltem és nekiálltam rögzíteni a csavarokkal. A kialakítás nem könnyíti meg ezt a műveletet, de sikerült.

Könnyű összeszerelni, tartósnak tűnik és könnyed a mozgása. Az egyetlen nehézség, amire érdemes előre felkészülni, hogy széles és magas tárolók nem férnek bele. Kisebb fűszertartóknak viszont tökéletes, így a leggyakrabban használt fűszerek mindig könnyen elérhetőek lesznek. A lépcsőzetes szerkezetnek köszönhetően, lenyitás nélkül is helytakarékos tárolás alakítható ki vele.

Ezekkel az apró kiegészítésekkel hatalmas változást értem el a mindennapi használhatóság terén. A konyha most sokkal praktikusabb, rendezettebb és szórakoztatóbb hely lett!


Ha pedig még több szuper rendszerezőre vagy kíváncsi, készítettem egy összeállítást a Bonami.hu oldalára is a kedvenceimről. Pörgesd át őket és írd meg kommentben, hogy neked melyik jönne most jól!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.