5 tipp a felesleges vásárlások megelőzésére

Olykor rám tör az érzés: vásárolni akarok. Mindegy, hogy mit, csak valamit. Bizony, még ennyi év kacatmentesítés, minimalista törekvés után is előfordul, hogy elindul bennem valami megmagyarázhatatlan kényszer, hogy konkrét cél nélkül költsem a pénzt. Vicces, nem?

És hogy mi történik ilyenkor? A legritkább esetben jutok el a tényleges vásárlásig.

A járványhelyzet, a bezárások és az élmények hiánya sokakban a felszínre hozta azt, hogy az egyik leggyakoribb örömforrás az evés és az élelmiszerek bevásárlása mellett az online rendelés lett. Gyors, könnyű, de nem éppen fájdalommentes, amikor rájön az ember, hogy megint egy olyan dolgot vett, amire igazán nem volt szüksége, és végeredményében nem érzi magát jobban tőle. Mint ahogy említettem, velem is előfordult: egy könyv, amit azóta sem olvastam el, egy cipő, amit soha nem vettem fel, egy ruha, amit nem volt hova felvenni… Ezeknek a vásárlásoknak jobb elejét venni és tudatosan ellenállni.

 1. Várj!
  A legegyszerűbb és mégis leghatékonyabb trükk a várakozás. Ne engedd meg magadnak, hogy abban a pillanatban vásárolj, amikor először összetalálkozol a céltárggyal. Mentsd el a kívánságlistára, írd fel magadnak, de ne vedd meg. Megdöbbentő, de az így felírt tárgyaknak nagyjából a 90%-a már másnap egyáltalán nem tűnik fontosnak a számomra.
 2. Gondolj arra, hogy mi másra költhetnél!
  Olvastam egyszer egy gondolatot, ami nagyon megmaradt bennem: Minden egyes vásárlásnál gondolj arra, hogy a most elköltött pénzt már soha többé nem költheted másra. Tehát, ha a szívem vágya például elutazni Olaszországba, akkor minden egyes alkalommal, amikor felesleges dologra költök impulzusvásárlással, az utazási célomtól kerülök egy lépéssel távolabb. Nekem bevált, azonnal elmegy a kedvem az aprónak tűnő kacatoktól.
 3. Maradj távol tőle!
  Az online térben mindenhol hirdetésekkel bombáznak. Gondolom nem kell felsorolnom, hogy a közösségi oldalakon, a hírlevelekben, az appokban stb. miként próbálnak rávenni a vásárlásra. Ebből élnek ezek a márkák, valakinek az a munkája, hogy téged minél hatékonyabban elérjen, de jó ez neked? Nem igazán, úgyhogy a legegyszerűbb módja, ha azt érzed, mindez nem hasznos a számodra, hogyha távol tartod magad ezektől a benyomásoktól. Töröld a shopping appot, ne engedd, hogy ajánlatokat küldjenek, iratkozz le a hírlevélről.
 4. Vezess hálanaplót!
  Elképesztő kényelemben és jólétben élünk, világszinten és a világtörténelmet nézve, erről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ahelyett, hogy arra fókuszálnánk, amink van, folyamatosan hiányérzetünk van amiatt, ami nincs. A hálanapló abban segít, hogy észrevegyük, mit értünk el, mit szereztünk meg, mi vesz minket körbe, egy szóval miért lehetünk hálásak. A kisfiammal minden nap átbeszéljük, hogy mi volt a nap legjobb és legrosszabb része, és megható, amikor olyan apróságoknak örül mint, hogy finom fagyit evett aznap.
 5. Kacatmentesíts!
  Mielőtt valami újat vennél, nézd meg, hogy mi mindened van és csinálj helyet az új dolognak. Nálam általában egy ilyen tervezett kacatmentesítés azt eredményezi, hogy a saját holmimban, a saját gardróbomban fedezek fel olyan elfeledett dolgokat, amiknek aztán nagyon örülök és újdonság érzetet adnak. Ingyen volt.

+1 Vidd vissza! Ér hibázni. Általában van rá lehetőség, hogy ha másnap már tudod, elhamarkodtad a vásárlást, akkor nem kötelező megtartanod, amit vettél, hanem nyugodt szívvel visszaviheted/visszaküldheted és ugyanott vagy mint előtte. A lényeg, hogy vondd le a megfelelő következtetéseket.

Szóljon hozzá!