10 zero waste termék, amiről nem mondanék le (és még spórolhatok is velük)

A kacatmentesség (vagy a minimalizmus) természetes módon kapcsolódott össze az életemben a környezettudatossággal. Nem kerestem, megtalált magától. Aztán lenyűgözött a zero waste világa. Azt hiszem, épp ekkoriban gyűrűzött be ez az irány hazánkba és elkezdtek megszaporodni a márkák, amik legfőképp különféle fából vagy fémből készült hulladékmentes alternatívákat kínáltak. Én pedig ámulva igyekeztem minél több dolgot beszerezni… Szerencsére hamar észbe kaptam, hogy ez is ugyanolyan felesleges halmozás, mint bármi más. Ha nincs rá szükségem, nem veszem meg. Ha van más, amit használok helyette, akkor nem cserélem le csak azért, mert az nem annyira zero waste.

Ugyanakkor tény, hogy ezek a termékek sokkal szerethetőbbek számomra. Jó érzés tudni, hogy nem növelem általuk a szemétkupacot, nem a tenger mélyén fogják végezni vagy nem folynak vissza az otthonomba sok évvel később mikroműanyag formájában. Ráadásul általában nagyon szépek! És ha még pénzt is spórolhatok velük hosszabb távon, akkor pláne megéri!

Nem vagyok mindenben zero waste, nem is tudnék az lenni… És egyébként nem is kell, a zero waste ugyanis egy törekvést jelent. Törekvés arra, hogy minél kevesebb/egyre kevesebb hulladékot (főleg nehezen bomló) termeljen az ember.

Összegyűjtöttem azt a 10 kedvencemet, ami nálam tökéletesen bevált és ma már el sem tudnám képzelni nélkülük a mindennapjaimat.

Kulacs
A 24Bottles kulacsaival ajándékként találkoztam először a Fiók jóvoltából és azóta nem is váltanék másra. Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen márkát használsz, üvegből vagy rozsdamentes acélból készült kulacsot, ha magadnál hordod a mindennapokban, rengeteget teszel a környezetért.

Kávés pohár
Mivel én nem iszom rendszeresen, kiszámítható módon elviteles kávét, ezért olykor otthon hagyom az elmosható kávéspoharam, de az esetek jelentős részében törekszem előre tervezni. A kávézókban manapság már gond nélkül lehet saját pohárba kérni a kávét, sőt még örülnek is neki. A kedvencem a KeepCup fedős üvegpoharai, amibe tökéletesen belefér egy latte.

Textil törlőkendők
Évek óta nem vettünk papír törlőkendőt. Textilkendővel törlök a konyhában, abba csomagolok, azzal takarítok és szalvéta helyett is textilkendőt használunk. Természetesen megfelelően elkülönítettem, hogy melyik kendő mire használható, aztán ha kell, kimosom és újrahasználható. Szalvétaként a len anyagot kedvelem, mert kellemesen puha, takarításhoz pedig leginkább a mikroszálas kendőket.

Mosogatókefe
Eleinte szokatlan volt a mosogatókefe a szivacs után, de hamar hozzászoktam és megszerettem. A fanyelű mosogatókefe feje cserélhető, amiben növényi rostok vannak. A fa komposztálható, a fém pedig szelektíven gyűjthető. Ezeket a Hulladékmentes.hu oldaláról szoktam beszerezni.

Luffa szivacs
A luffa tökből készült szivacs a mai napig olyan a számomra mint valami gyermeki varázslat: a szivacs eleinte durva anyagú, szinte elképzelhetetlen, hogyan lehet ezzel mosogatni, aztán víz alá kerülve megpuhul és tökéletesen helyettesíti mosogatáshoz (vagy fürdéshez) a műanyag szivacsokat. Mivel teljesen természetes anyag, így komposztálható. Szerencsére már sokfelé kapható, én a Ligeti boltban veszem.

Textilzsák
Manapság már alapvető dolognak tűnik az, hogy textilzsákokban vásárolunk. Természetesen velem is előfordul, hogy épp egy sincs nálam, amikor rájövök, hogy valamit venni kell a boltban, de ez nagyon ritka. Utólag visszanézve megdöbbent, hogy mennyi zacskót pazarolt az emberiség teljesen feleslegesen, hiszen könnyedén helyettesíthető ezekkel a szerethető zsákokkal.

Szilárd sampon
Rajongok a szilárd samponokért! A samponszappannal ellentétben ezeket nem kell hajmosás után almaecetes vízzel öblíteni. Egyáltalán nem esett nehezemre az átállás, szerencsére a hajam eddig minden szilárd samponra jól reagált. Illatosak, hatékonyak és könnyen kezelhetőek. A kisfiam is imádja őket, számára már teljesen természetes, hogy nem flakonos samponnal mossa a haját.

Fém borotva
Lassan egy éve használok egy gyönyörű rose gold borotvát a Julka.hu kínálatából és azóta rá sem néztem az eldobható verziókra a drogériában. Ugyanolyan biztonsággal és hatékonysággal használható, sőt sokkal jobban tisztul használat közben mint a műanyag társai. Szerintem minden nő tart attól, hogy majd szétvagdossa magát vele és tele lesz véres pöttyökkel mint a férfiak arcán lehet olykor látni, de ez alaptalan. Egy év alatt egyszer sem lett sérülésem.

Textilbetét és mensibugyi
Ehhez elég, ha annyit mondok, hogy tökéletesen bevált, hatékonyan helyettesíti az eldobható betétet és kényelmesebb számomra. A mosás nem jelent kihívást azon a néhány napon. Bár gyakran olvasom kommentekben, hogy “vissza a középkorba”, ez egyáltalán nem igaz. Számomra ez a fejlődés és nem visszalépés.

Bambusz fogkefe
Mostanra megtaláltam a tökéletes bambusz fogkefét, aminek a szálai nem hullanak és hatékonynak érzem vele a fogmosást. Ez sokáig nem így volt, úgyhogy érdemes próbálkozni. Egyébként egy ideig hulladékból készített fogkefét használtam (sőt a család többi tagja továbbra is), azt is jó szívvel ajánlom.

EcoEgg
A mosótojás hatalmas változást hozott a háztartásunkba. Ez egy műanyag tojás, ami évekig használható, csak a benne lévő golyókat kell időről időre újratölteni. Folttisztító sót és mosószódát használok a makacsabb foltokra, de a mindennapi mosást tökéletesen elvégzi. Szuper érzés, hogy évek óta nem néztem meg a boltok mosópor kínálatát és nem cipeltem haza egyet sem. A mosásból kiengedett víz pedig teljesen ártalmatlan a környezetre nézve.

Neked milyen zero waste, környezettudatos eszköz vált be?

Leave a Comment